Úvod Specialista na mraženou zeleninu

Specialista na mraženou zeleninu

Zelenina zmrazená nebo čerstvá...?

 

Na základě mnoha průzkumů člověk z 90% dává přednost čerstvé zelenině před zeleninou zamrazenou. Pokud se  na celou věc podíváme ze všech stran, pravda o kvalitě čerstvé zeleniny, kterou mužete v supermarketech koupit, je rozdílná...

Zmrazená zelenina může být cennějším zdrojem vitamínů než čerstvá zelenina dovážená. Především se jedná o období podzim, zima, jaro. V tomto období se čerstvá zelenina na pulty do Supermarketů dováží z cizích zemí. Aby zelenina vydržela transport až na pulty supermarketů, musí dojít k určitým procesům, které mohou čerstvou zeleninu znehodnotit.

Nejdůležitější rozdíly, které vám pomohou při výběru zmrazené nebo čerstvé zeleniny:

ZmrazenáČerstvá
Sklizeň probíhá v optimálním období zralosti suroviny Sklízí se před dozráním (aby vydržela transport do ČR)
Šokovým mrazením zelenina uchovává veškeré vitamíny a nutriční hodnoty Čerstvá je jen v den sklizně
Je ekonomická  (žádný odpad v kuchyni, předvařená, nakrájená...) Je náročná na zpracování (až 30% odpadu při čištění, dlouhá příprava díky krájení, delší doba vaření...)
Důkladné veterinární kontroly (mikrobiologie, dohled nad zpradovatelem - musí vlastnit certifikáty IFS, HACCP atd.) Nedůsledná kontrola (často nejasný původ - může obsahovat těžké kovy, zbytky hnojiv, pesticidy, bakteriální rizika.)

Jasný původ - nedochází k záměnám Nejasný původ - častá záměna země původu