Úvod Výživa a zdraví

Výživa a zdraví

Ryby a jejich význam pro člověka                   

Maso z mořských ryb je pro člověka důležitým zdrojem mnoha vitamínů a minerálních látek, které kladně ovlivňují naše zdraví. Obsahuje velké množství proteinů, esenciální rybí oleje, vitamíny A, B, D, vápník a je nejdůležitějším zdrojem přírodního jódu, který je nezbytný pro správnou funkci nervové soustavy. Nejcennějším prvkem rybího masa jsou však Omega 3 nenasycené kyseliny, které působí preventivně proti onemocnění srdce a krevního oběhu, pozitivně ovlivňují látkovou výměnu v organismu, snižují hladinu cholesterolu a u dětí napomáhají při rozvoji mozkových funkcí.

Především mořské ryby doplňují naší stravu o tzv. zdravé tuky tj. omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Ty jsou známé předvším svou schopností preventivně působit před nemocemi srdce a oběhové soustavy. Pokud držíte dietu, mohou tuky z ryb pomoci při odbourávání podkožního tuku. Jak již vyznavači zdravého životního stylu vědí,tuk tělo potřebuje, a je proto žádoucí, doplníte-li ho ve formě tzv. zdravých tuků.