Aljašská treska s květákovou variací

Aljašská treska s květákovou variací

Květák rozdělíme na tři části. První dvě části naporcujeme na malé růžičky. První část květáku orestujeme do hněda na troše másla s olivovým olejem a tymiánem, osolíme a opepříme. Druhou část květáku nakrájíme na co nejmenší kousky na tzv. květákový kuskus. Po nakrájení dáme do misky, osolíme a zakápneme olivovým olejem. Třetí část včetně košťálu nakrájíme na malé kousky, které orestujeme na másle cca 5 minut. Poté zalijeme mlékem tak, aby byl květák celý ponořený a vaříme do měkka. Uvařený květák scedíme a rozmixujeme dohladka. Dle chuti osolíme, opepříme a vmícháme trochu másla.

Zbylé máslo rozehřejeme na pánvi a za stálého míchání necháme pobublávat, dokud nezezlátne. Odstavíme a přidáme nastrouhanou kůru z citronu. Filety z tresky osolíme, opepříme a restujeme z obou stran dozlatova. Poté přendáme do pekáčku a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C cca 5 minut., Filety z tresky podáváme na květákovém pyré posypaným pečeným květákem, květákovým kuskusem a přelité citronovým máslem.

Suroviny:

2 porce, 40 minut

  • 1 květák

  • 2 filety Aljašské tresky svíčkové Nowaco

  • 200 g másla

  • olivový olej

  • mléko

  • čerstvý tymián

  • 1 citron

  • sůl

  • pepř