Filety z Aljašky Nowaco v krémové omáčce z pečené dýně a šalvěje s rýží

40min

Příprava pokrmu

Menší část dýně nakrájíme na kostičky (asi 2 hrsti). Zbytek vydlabané dýně spolu s cibulí a česnekem dáme na plech, zakápneme olivovým olejem, lehce osolíme a pečeme v troubě na 190 °C asi 20 minut, dokud dýně nezměkne a lehce nezkaramelizuje. Rýži uvaříme podle návodu na obalu. Filety z Aljašky Nowaco osušíme, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpustíme máslo s trochou olivového oleje a filety opékáme na středním plameni 3–4 minuty z každé strany, dokud nejsou propečené a křehké. Nakonec je zakápneme citronovou šťávou. Pečenou dýni, cibuli a česnek rozmixujeme se smetanou, vývarem, máslem, 5 lístky šalvěje a špetkou muškátového oříšku dohladka. Podle chuti dochutíme solí a pepřem. Omáčku krátce prohřejeme v rendlíku.
Kostičky dýně opečeme dozlatova na slunečnicovém oleji, osolíme a opepříme. Ve stejné pánvi osmažíme zbytek šalvějových lístků a můžeme podávat.

suroviny

  • Na 2 porce:
  • 1 balení rozmrazených filet z Aljašky Nowaco 400 g
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce másla
  • 140 g rýže
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva
  • 1 větší dýně hokkaido
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 10–15 lístků čerstvé šalvěje
  • špetka muškátového oříšku
  • slunečnicový olej

Produkty použité v tomto receptu

Filety z Aljašky 400 g