Krémové hráškové rizoto

Krémové hráškové rizoto

Šalotku nakrájíme najemno a česnek na plátky. Ve velkém kastrolu rozehřejeme olej a cibuli na něm necháme za častého míchání zesklovatět spolu s česnekem. Přisypeme suchou rýži a lehce orestujeme, aby se celá obalila olejem a zatáhla se. Přilijeme bílé víno a za stálého míchání necháme vypařit. Potom vždy zalijeme dvěma naběračkami vývaru, promícháme, přiklopíme pokličkou a necháme dusit. Rýži je třeba velmi často míchat. Opakujeme až do stavu, kdy je rýže krémová, ale pevná na skus.

Mezitím si připravíme hráškové pyré. Vývar přivedeme k varu, přisypeme mražený hrášek Nowaco, přilijeme bílé víno a vaříme cca dvě minuty. Poté rozmixujeme. Do hotového rizota přidáme máslo, nastrouhaný sýr, mražený hrášek Nowaco a hráškové pyré. Důkladně promícháme. Na talíři ozdobíme klíčky hrášku a můžeme podávat.

Suroviny:

6 porce, 60 minut

Hráškové pyré

  • 250 g Hrášek Nowaco

  • 0,5 dl bílého vína

  • 250 ml zleleninového vývaru

  • pepř

  • klíčky hrášku na ozdobení

Rizoto

  • 400 g rýže Arborio

  • 50 g másla

  • 40 g parmazánu

  • 60 g mraženého hrášku Nowaco

  • 3 stroužky česneku

  • 1 l zeleninového vývaru

  • 1,5 dl bílého vína

  • 1 šalotka

  • olivový olej