Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem
Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem
Maso očistíme od blan a tuku. Nožem maso propícháme, prošpikujeme špekem a svážeme kuchyňským provázkem do válečku. Osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme na větší kostky. Maso zprudka opečeme na másle v hrnci ze všech stran a přendáme do pekáče. Do výpeku dáme zeleninu pod svíčkovou, cibuli, cukr, 100 ml vývaru, ocet, hořčici a chvíli povaříme. Poté vše vložíme do pekáče k masu. Přidáme koření a přikryjeme alobalem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C cca 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
Maso vždy zhruba po 30 minutách podléváme a otáčíme. Po upečení rozmixujeme všechnu zeleninu dohladka. Vlijeme smetanu a chvíli povaříme. Ochutíme citronovou šťávou a solí. Rohlíky nakrájíme na kostky a orestujeme na sucho na pánvi. Z bílků ušleháme sníh. Opečené rohlíky zalijeme mlékem a rozšlehanými žloutky. Ochutíme solí, muškátovým oříškem a petrželkou. Vmícháme mouku a sníh. Tvarujeme knedlíky, které zabalíme do potravinové fólie a vaříme ve vroucí vodě 20 minut. Z masa odstraníme provázek, z knedlíků fólii a nakrájíme na plátky. Podáváme přelité omáčkou.

Suroviny:
4 porcí, 2,5 hodiny
-
800 g hovězí kýty
-
100 g špeku
-
1 balení zeleniny pod svíčkovou Nowaco
-
2 cibule
-
100 g másla
-
500 ml vývaru + 200 ml na podlévání
-
2 lžíce cukru
-
sůl
-
pepř
-
1 lžíce octa
-
1 lžíce dijonské hořčice
-
200 ml smetany ke šlehání
-
půlka citronu
-
5 kuliček černého pepře
-
2 bobkové listy
-
5 kuliček nového koření
Karlovarský knedlík:
-
100 g hrubé mouky
-
6 rohlíků
-
2 vejce
-
200 ml mléka
-
špetka muškátového oříšku
-
sůl
-
2 lžíce najemno nasekané petrželky
-
potravinová fólie
