Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem

Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem

Maso očistíme od blan a tuku. Nožem maso propícháme, prošpikujeme špekem a svážeme kuchyňským provázkem do válečku. Osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme na větší kostky. Maso zprudka opečeme na másle v hrnci ze všech stran a přendáme do pekáče. Do výpeku dáme zeleninu pod svíčkovou, cibuli, cukr, 100 ml vývaru, ocet, hořčici a chvíli povaříme. Poté vše vložíme do pekáče k masu. Přidáme koření a přikryjeme alobalem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C cca 2 hodiny, dokud maso nezměkne.

Maso vždy zhruba po 30 minutách podléváme a otáčíme. Po upečení rozmixujeme všechnu zeleninu dohladka. Vlijeme smetanu a chvíli povaříme. Ochutíme citronovou šťávou a solí. Rohlíky nakrájíme na kostky a orestujeme na sucho na pánvi. Z bílků ušleháme sníh. Opečené rohlíky zalijeme mlékem a rozšlehanými žloutky. Ochutíme solí, muškátovým oříškem a petrželkou. Vmícháme mouku a sníh. Tvarujeme knedlíky, které zabalíme do potravinové fólie a vaříme ve vroucí vodě 20 minut. Z masa odstraníme provázek, z knedlíků fólii a nakrájíme na plátky. Podáváme přelité omáčkou.

Suroviny:

4 porcí, 2,5 hodiny

  • 800 g hovězí kýty

  • 100 g špeku

  • 1 balení zeleniny pod svíčkovou Nowaco

  • 2 cibule

  • 100 g másla

  • 500 ml vývaru + 200 ml na podlévání

  • 2 lžíce cukru

  • sůl

  • pepř

  • 1 lžíce octa

  • 1 lžíce dijonské hořčice

  • 200 ml smetany ke šlehání

  • půlka citronu

  • 5 kuliček černého pepře

  • 2 bobkové listy

  • 5 kuliček nového koření

Karlovarský knedlík:

  • 100 g hrubé mouky

  • 6 rohlíků

  • 2 vejce

  • 200 ml mléka

  • špetka muškátového oříšku

  • sůl

  • 2 lžíce najemno nasekané petrželky

  • potravinová fólie